2 Aralık 2009 Çarşamba

Portraits Of Power

 Yukarıda görmekte olduğunuz fotoğraf 2007 yılında dünya basın fotoğrafları yarışmasında birinci olmuştur. Fotoğrafın yaratıcısı Platon Time dergisinin yılın kişisi sayısının kapağı olmak üzere fotoğraflamıştı Vladimir Putin'i. Gerçekten de o kadar iyi bir açıyla çekmiş ki Platon, Rusya devlet başkanı Putin'i, kendisinden zerre kadar haz etmesenizde büyüklüğüne, forsuna saygı duyup bakışları altında eziliyorsunuz. Platon bugün The New Yorker sayfasını açtığımdan itibaren en saygı duyduğum fotoğrafçılar listesinde tepelere tırmandı. Kendisi dünya liderlerinin portrelerini çekerek dünya çapında ün salmış bir fotoğrafçıdır ama yaşantısıda epey bir enteresandır; Londra'da dünyaya gelmiş ancak çocukluğunu Yunan adalarında geçirmiştir, annesininde bir sanat tarihçisi olduğunu düşündüğümüzde çocuğun içine sanat girdiğini düşünmek delilik olmaz. Ona beni bu kadar  hayran bırakan şey insanlardan istediğini alabilmesi oldu, çalıştığı liderlerden istediği ifadeyi rahatça alabilen ve vermek istediği mesajı o liderin iç dünyasına inerek yapabilmesi beni derinden etkiledi. 
  The New Yorker'ın sitesinde Platon'un çeşitli dünya liderleri ile yaptığı portraits of power isimli çalışması bulunmaktıdır, liderlerin resimlerinin yanına bir de o lider hakkındaki yorumunu serpiştirmiştir. Başbakanımız'da bu çalışmaya dahil edilmiştir, girip bir bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.
  Bana göre portraits of power'ın yıldızı Ahmedinejad'dır. İran'ın korkulan devlet başkanının gözlerindeki masumiyeti inanılması güç bir gerçeklikle bize aktarabilmiş ve ironik bir paragraf yazar gibi ironik bir resim çıkarmış gözlerimizin önüne. Platon'a saygılarımla...

Portraits of Power;
  
 Platonphoto;

Hiç yorum yok: