19 Ocak 2010 Salı

Dakar 2010


Avrupa'dan Afrika'ya uzanan hali ile Dakar, bir seneliğine Lizbon'dan yola çıkılmış...

Murat Bilgin ve ailesi sayesinde tanıştığım motor sporlarından motocross dalının önemli sporcularını, yarışlarını motocross'cu arkadaşlarım ve İstanbulda'ki dünya motocross şampiyonası sayesinde teker teker sayabilirim ancak enduro dalının en önemli organizasyonu olan Dakar Rallisi hakkında pek bir bilgim yok biraz araştırma biraz da kulaktan dolma bilgim çerçevesinde bu yılki Dakar Rallisine dair bir inceleme yazısı yazmaya karar verdim.

Öncelikle Dakar for starters yapacak olursak, Dakar rallisi eski adı ile Paris Dakar, 1979 yılında temelli atılmış bir organizasyondur Paris'de başlayıp Sengal'in başkenti olan Dakar'da sona erer. 1979 yılından 2009 yılına kadar Paris'den Dakar'a uzanan bu yarış Moritanya'da ki güvenlik sorunları nedeni ile geçen sene güney amerikaya taşındı.12 etaptan oluşur ve dayanıklılık üzerine kuruludur, çok zor yol koşulları aşılarak finişe ulaşılmaya çalışınılır.(Kumda motora binmenin zorluğunu bir binen bilir, bende epey bu zorluğu dinlemiş biri olarak sadece tahmin edebiliyorum)


Oldukça zor ve tehlikeli bir yarıştır keza 1979 dan bu yana 56 kişi kaza sonucu hayatını kaybetmiştir. Motorsiklet, araba, kamyon ve ATV olmak üzere 4 araç türü ile katılınabilinmektedir, en çok katılım motorsiklet ile yapılır.


Güney Amerika versiyonu ile Dakar



Tarihine biraz olsun değindikten sonra bu Dakar 2010'a geçebiliriz öncelikle, temsilcimiz Kemal Merkit KTM marka motoru ile yarışmaya 5.kez katılmış ve bu seferde finişi görme başarısını göstermiş ve genel klasmanda 49. sırayı almıştır. Çöl kaplanı lakaplı temsilcimiz 49.sırayı almasının ötesinde çok büyük bir başarıyada imza attı bu sene, kendisi mekanik destek almayan yarışçılar arasında zirveye yerleşerek yukarıdaki pozu verdi, finişi görmenin bile başarı olduğu bu yarışta bizi çok gurulandırdı doğrusu.

Ancak bir diğer temsilcimiz olan Kutlu Torunlar için Dakar 2010 beklediği gibi geçmedi keza 6.etapta kaza sonucu kolunun kırılması ile yarış dışı kaldı.

Dakar 2010'da podyum şöyle oluştu;
Cyril Despres-Fransa (Motorsiklet)
Marcos Patronelli-Arjantin (ATV)
Carlos Sainz-İspanya (Araba)
Vladimir Chagin-Rusya (Kamyonet)

Her ne kadar çok heyecanlı geçeceğini düşünsemde, Dakar rallisini televizyon kanallarımız yayınlamadığından izleyemiyoruz, dolayısıyla Kemal Merkit'İn başarısına yabancı kaldık diyebiliriz.

Resimlerden de görülebildiği gayet çetin ve heyecan verici bir yarış olan Dakar'a gereken önem gösterilmeli ki yeni Kemal Merkit'ler çıkabilsin.

Bu arada Dakar rallisine dair bir anekdot'u da anlatıyım;
Osama Bin Ladin'in oğlu Ömer Bin Ladin, Ralli'nin afrikadan güney amerikaya taşınması üzerine "Kuzey afrikada Dakar Rallisi yerin 3000km'lik bir at yarışı" düzenleyeceğini bildirdi ve gelirin savaş kurbanı çocuklara verileceğinide ekliyerek, yetkililere seslendi: "Duyduğuma göre Dakar'ı el-kaide'den korktukları için taşımışlar, el-kaide bana bir şey yapmaz heralde"

Tebrikler Çöl Kaplanı



Özellikle son resime büyütülerek bakılması önerilir...

Hiç yorum yok: