30 Nisan 2010 Cuma

V for Vendetta


Öncelikle bir hususu açıklığa kavuşturalım V for Vendetta öyle gökten zembille sinema senaryosu olarak inmmemiştir, Alan Moore ve David Lloyd isimli iki çizgi roman dünyasının duayenleri tarafından bir çizgi roman olarak yaratılmıştır daha sonra Warner Bros's tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır. İşte bu uyarlanışı ilk izleyişimde çok beğenmeme rağmen daha sonra çizgi romanı okurken filmi yapanlara beslemeye başladığım öfke her çevirdiğim sayfada arttı. Öncelikle hepimizin tanıyıp bildiği Guy Fawkes maskeli V sadece bir özgürlük savaşçısı değildir bir anarşisttir yani devletin ya da bir yönetici grubun varolmadığı politik ideolojiye sahiptir, Bu bağlamda politik simgeler veya çok önemli görevler yürüten yapıları teker teker patlatarak, baştaki faşist rejimi yıkmayı amaçlar, ancak film versiyonunda V sadece bir özgürlük savaşçısı olarak tanıtılır ve "anarşi" kelimesi bir saniyelik de olsa geçmemektedir. Biraz düşündükten sonra zaten Warner Bros adlı kuruluş milyon dolarlar harcayarak anarşizm'in reklamını yapacağını beklemek aptallık olurdu ancak senaryoda ki değişiklikler çizgi roman'ın amacını atmaktan öteye gidiyor ve senaryoda bazı değişiklikler gidiliyor, olaylar değiştiriliyor ve yeni olaylar ekleniyor, bu kesip biçmeler doğal olarak senaryoda çatlaklar ortaya çıkarıyor. Mesela Evey Hammond'ın annesi polisler tarafından filmde götürülürken, çizgi romanda annesi hastalıktan ölüyor, Lider bir suikast sonrasında ölüyor ve yerine geçmek için komplolar kuruluyor, ancak filmde lider suikasta kurban falan gitmiyor. Bunun gibi bir çok değişiklikte göze çarpıyor, tabi ki 288 sayfalık bir çizgi roman'ın tamamının bir sinema filminde yer almasını beklemiyorum ancak biraz olsun bu romana emek vermiş insanlara saygı istiyorum. Bu kitap anarşiyi, faşizanlığı, distopyayı ve İngiltereyi anlatmak için yazılmıştı ancak büyük abiler anarşist bir özgürlük savaşçısından korkmuşlardı ve roman'ın haklarını koruyan kurumlarında basiretsizliği ile o savaşçıyı yok etmeyi başardılar.

Şimdi biraz düşünün yoktan bir karakter varettiğinizi, bu çalışmaya verdiğiniz zamanı, emeği, anlatmak istediğiniz şeyleri düşünün ve daha sonra tüm bu çalışmalarınız bir çırpıda kendi rızanız olmadan yok edildiğini ve üstünden para kazanıldığını düşünün. Ben düşünüyorum ve " benim kaldırabileceğim bir yük olmazdı heralde" sonucuna varıyorum.

Senarist Alan Moore'da duruşunu göstererek basımcısı DC Comics ile devam eden projeleri olmasına rağmen yollarını ayırdı, ve onları yalancılıkla suçladı. Amatör duyguların peşinden sonuna kadar koşmaya çalışan biri olarak fikirlerini, emeğini para uğruna satmayı reddetmiş Alan Moore'a buradan selamlarımızı yolluyoruz, emeklerini satan kurumlara ise en içten küfürlerimi yolluyorum. Bu kadar ucuz işte emek hırsızlığı, başka insanların sırtından para kazanabilmek, bu kadar ucuz şu dünyada.

"V"'den bir kaç inci ile kapatıyorum postu, İyi günler.

Evey: "All this riot and uproar V... Is this Anarchy?" " Is this the land do-as-you please?"

V: "No. This is only the land of take-what-you-want. Anarchy means "Without leaders, not without order." "With anarchy comes an age of ordnung, of true order, which is to say voluntary order."

3 yorum:

mhiziroglu dedi ki...

moore için senarist yerine hikayenin yaratıcısı sıfatını kullansak daha doğru olur; çünkü o projelere taa en başından karşıydı diye biliyorum, hiç bulaşmadı. watchmen'in filmini de hayatı boyunca izlemeyeceğini söylemişti bir röportajında. kendisine senarist dendiğini duysa intihar edebilir :D

Kaan Eren dedi ki...

Öncelikle Moore için senarist sıfatını kullandığım yeri bulamadım.

Ve evet doğru biliyorsun Watchmen ve The League of Extraordinary Gentlemen projelerinden kendini uzak tutmuştur ancak o projelerde de çeşitli oynamalar olsada V for Vendetta'da ki gibi hikayenin akışını ve karakteri değiştirecek değişiklikler olmamıştır. DC comics warner bros'un kardeşi olunca böyle orijinal çalışmaya hakaret eden filmlerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor...

XXX dedi ki...

"Senarist Alan Moore'da duruşunu göstererek basımcısı DC Comics ile devam eden projeleri olmasına rağmen yollarını ayırdı"
bu bölüm senarist dediğin bölüm dostum